Cechy kuchni niemieckiej

Kuchnia niemieckaKuchnia ta jest uważana za ciężką i tłusta, a tym samy mało atrakcyjną. Wyróżnia się różnorodnością dań z mięs i ryb. Dzęki temu jest bardzo pożywna. Na południu Niemiec dominują tłuste potrawy na północy zaś dania rybne. Niemcy chętnie jadają mięsa wieprzowe, cielęce, wołowe, baranie, drobiowe, dziczyznę oraz ryby (np. pstrąg, okoń czerwony). Do dań mięsnych podaje się sos brunatny, zaprawiany mąka. W znacznych ilościach wykorzystuje się tu takie warzywa jak ziemniaki, kapustę, ogórki, szparagi. Przyprawy są używane w małych ilościach dlatego potrawy są mało ostre i bez zdecydowanego smaku. Dużą popularnością cieszą się kanapki z masłem i dodatkami takimi jak wędliny, ryby, ser, jaja oraz dania z produktów mlecznych.

Kraj ten znany jest z wyśmienitego piwa. Do popularnych gatunków piwa należą Bock, Lage, Pilsner, Warsteiner. Do charakterystycznych potraw tego regionu należą golonka z kapustą lub grichem puree, zupa piwna z kluseczkami z ubitych białek , sałatka ziemniaczana, zupa z knedlami wołowymi, boczek z gruszkami i fasolą, wątróbka po berlińsku, eintopf- gęsta potrawa z duszonych warzyw i mięsa( potrawa jednogarnkowa), kluski kładzione, strudle a na deser tort szwarcwaldzki.