Ulubione potrawy Niemców

Potrawy niemieckieGolonka, ziemniaki i kiszona kapusta to najbardziej charakterystyczne dania kuchni niemieckiej. Prosta i ciężkostrawna – taką opinię najczęściej można usłyszeć na temat kuchni naszych sąsiadów. Jest to jednocześnie dość różnorodna kuchnia, gdyż w każdym landzie spotkać można oryginalne potrawy, typowe dla danego regionu. W kuchni tej dominuje jednak mięso: wieprzowina, boczek oraz kiełbasa. Z mięs Niemcy przyrządzają m.in. kotlety, sznycle i rolady, chętnie również przygotowują wyborne pieczenie. Mięso, stanowiące podstawę niemieckiej kuchni, pozwala mieszkańcom tego kraju na przetrwanie długiej i mroźnej zimy i dostarcza im tak cennej energii. Bogata w białka i tłuszcze dostarcza Niemcom tego, czego ich organizmy zimą potrzebują najbardziej. Popularną i chętnie stosowaną w Niemczech przyprawą jest majeranek. Majeranek, dzięki swym właściwościom, usprawnia proces trawienia, co w ciężkiej kuchni niemieckiej ma duże znaczenie. Równie popularny jest tymianek, który przyspiesza spalanie tłuszczu oraz ułatwia trawienie białka. Pietruszka lub szczypiorek bardzo często służą Niemcom do posypywania dań. Innym popularnym dodatkiem jest sok z cytryny.

Kuchnia niemiecka to jednak nie tylko mięso. Popularne są tu również ryby: makrela i pstrąg często pojawiają się na niemieckich stołach. Często podawane są z dodatkiem pietruszki lub szczypiorku, skrapla się je również sokiem z cytryny. Niemcy znani są również z zamiłowania do ryb marynowanych. Dużą popularnością cieszą się wśród Niemców również ryby wędzone.

Ze wszystkich warzyw na niemieckim talerzu najczęściej pojawiają się ziemniaki, będące dodatkiem do dań mięsnych, kiełbas i innych potraw. Bardzo popularna jest sałatka ziemniaczana, podawana najczęściej jako przystawka do dań głównych. Niemcy jedzą również chętnie placki ziemniaczane podawane z musem jabłkowym.

Innym bardzo popularnym warzywem jest tu kapusta. To bardzo dobre źródło witaminy C, błonnika oraz beta-karotenu. Inne popularne warzywa to szparagi, zielony groszek oraz soczewica. Warzywa często pojawiają się w kuchni niemieckiej, która choć wysokokaloryczna, może być uznana za zdrową kuchnię. Dzięki odpowiednim przyprawom tłuste potrawy są lepiej przyswajane przez ludzki organizm.